FOTO: NSTP.

MENTERI Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata dia telah menerima lebih 200 aduan daripada pemberi maklumat berkaitan dengan program vaksinasi Covid-19.

Jelas Khairy, kesemua kes itu sudah disiasat dan diselesaikan.

“Kami telah memeriksa setiap laporan. Ada yang tidak mempunyai bukti dan ada yang mempunyai bukti, tetapi semuanya telah diselesaikan,” kata Khairy dalam sidang media bersama hari ini dengan Menteri Kesihatan Dr Adham Baba mengenai perkembangan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

Kata Khairy, antara aduan tersebut adalah kes di sebuah hospital di mana pegawai perubatan dari jabatan kecemasan tidak termasuk dalam senarai barisan depan yang menerima vaksin pada Tahap 1 program vaksinasi.

Perkara itu telah diperbetulkan dan kakitangan dari jabatan kecemasan akan dimasukkan dalam senarai barisan perubatan yang dijadualkan menerima vaksinasi mereka dalam bulan ini, katanya.

Terdapat juga kes lain di kawasan tertentu di mana senarai orang yang dijadualkan mengambil vaksin bukan dari kategori Fasa 1, katanya.

“Ketika saya semak, jawapan yang saya dapat ialah mereka telah selesai memvaksin barisan depan jadi mereka putuskan untuk memasukkan mereka yang tidak ada dalam senarai … ini bukan isu perancangan yang salah, tetapi perancangan yang tidak jelas.

“Oleh itu, kami telah membatalkan semua janji temu bagi mereka yang bukan barisan hadapan atau bukan sebahagian daripada Fasa 1.

“Saya telah mengarahkan agar dos berkenaan, yang seharusnya diberikan kepada barisan depan, diagihkan ke kawasan dan hospital yang belum selesai vaksinasi barisan depan,” kata Khairy.

Sebelum ini, Khairy telah meminta para pemberi maklumat untuk tampil di tengah-tengah aduan dakwaan cubaan untuk memotong barisan untuk vaksin Covid-19.

Menteri itu juga bertindak balas terhadap laporan sebelumnya di mana ketua pembangkang Anwar Ibrahim meminta Khairy untuk memberi taklimat kepada semua anggota parlimen pembangkang mengenai Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan di Parlimen pada 18 Mac.

Khairy berkata dia bersedia memberikan taklimat kepada semua backbenchers di Parlimen, baik dari kalangan kerajaan mahu pun pembangkang.

“Saya akan susun tarikh dan tempat supaya saya dapat memberi taklimat kepada semua backbenchers,” katanya.

https://bit.ly/3rnaCdM

 

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here