woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains
Photo by Anthony Tran on Unsplash

PENYELIDIKAN baru-baru ini telah menunjukkan jumlah penularan SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, dapat mempengaruhi kesihatan mental anda.

Ini ditambah dengan makluman bahawa PKP menjadi PKPD dan tempoh ‘berkurung’ (bahasa lembutnya #dudukdirumah) dilanjutkan. Perlu diingat ini baru Fasa 1, dan kita harus bersedia untuk Fasa 2, Fasa 3 dan Fasa ‘tiada titik’.

Kajian yang diterbitkan dalam The Lancet Psychiatry, menganalisis rekod kesihatan elektronik 69.8 juta pesakit di Amerika Syarikat, yang merangkumi 62.354 pesakit yang didiagnosis dengan COVID-19.

Sementara di Malaysia, berita membunuh diri dan terkesan dengan masalah mental juga meningkat (cuma rasanya data tidak akan di paparkan kerana ini akan menambah lagi kebimbangan pembaca).

Dalam masa tiga bulan ujian positif, hampir 20% orang yang di diagnosis dengan COVID-19 kemudian di diagnosis dengan gangguan psikiatri, termasuk kegelisahan, kemurungan atau insomnia.

Satu daripada empat orang tersebut tidak pernah mendapat diagnosis psikiatri sebelumnya. Para penyelidik memberi amaran bahawa hasilnya mungkin meremehkan jumlah kes sebenar.

Penyelidik dari Pusat Penyelidikan Bioperubatan Kesihatan NIHR Oxford dan Jabatan Psikiatri Universiti Oxford, juga mendapati bahawa 65% dari mereka yang mempunyai gangguan psikiatri sebelumnya lebih mungkin di diagnosis dengan COVID-19 daripada mereka yang tidak.

Para penyelidik mengatakan penemuan ini tidak dijangka dan memerlukan penyelidikan lebih lanjut.

Sementara itu, mereka mengatakan bahawa mengalami gangguan psikiatri harus ditambahkan ke dalam senarai faktor risiko COVID-19.

Penderitaan mereka yang dikesan sebagai “long COVID” , yang masih mengalami gejala beberapa bulan setelah diuji positif juga nampaknya mengalami masalah kesihatan mental, yang boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor termasuk gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD), kelesuan, keletihan dan gangguan deria sentuhan seperti kehilangan deria bau.

Bahkan bagi mereka yang belum diuji positif, langkah-langkah PKP telah meningkatkan perasaan kesepian, pengasingan, kegelisahan dan kebimbangan , kerana berjuta-juta orang dengan cepat terpaksa menyesuaikan diri dengan realiti baru dan membuat perubahan gaya hidup yang drastik.

Pandemik memberi kesan buruk terhadap kesihatan mental penduduk yang terjejas sepanjang sejarah.

Sebagai contoh, The Lancet melaporkan bahawa ketika serangan wabak virus Ebola, ia menyebabkan “panik dan kegelisahan yang meluas, kemurungan akibat kematian rakan-rakan, saudara-mara, dan rakan sekerja secara tiba-tiba, dan stigmatisasi dan pengasingan sosial bagi mangsa yang selamat.”

Dan pandemik Selesema Sepanyol (Spanish Fly) pada tahun 1918-1919 telah memberi kesan kepada kesihatan mental mereka yang selamat akibat kehilangan nyawa secara besar-besaran dan tiba-tiba yang menyebabkan banyak orang menjadi tidak berdaya dan cemas.

Walaupun hubungan antara pandemik dan kesihatan mental didokumentasikan dan diteliti dengan baik, masih ada lebih banyak penyelidikan yang diperlukan untuk memahami sepenuhnya sebab dan penyelesaiannya.

Para saintis masih meneliti bagaimana COVID-19 mempengaruhi otak dan sistem saraf pusat untuk menentukan berapa banyak yang berperanan dalam menerima diagnosis vs trauma penderitaan dengan gejala, dan dalam beberapa kes menghindari kematian.

– BebasNews

Please follow and like us:

Leave a Reply