Foto UnSplash

SELEPAS kempen bendera putih, kini timbul pula kempen kibar bendera hitam, #lawan bermula pada jam 3 petang, 3 Julai 2021 sebagai tanda berdiri melawan kerajaan semasa.

Di Twitter #lawan dan #benderahitam turut digunakan selain plastik sampah, baju warna hitam, dan mask warna hitam sebagai bendera hitam.

Tujuan kempen kibarkan bendera hitam seluruh negara didakwa kononnya untuk, menuntut Tan Sri Mahiaddin Yassin meletak jawatan, membuka Parlimen dengan segera serta menamatkan darurat.

Tindakan ini adalah sebagai simbolik bagi mendesak agar kesemua tuntutan dilaksanakan segera.

Bendera Hitam juga bermaksud penyingkiran.

Di sukan permotoran, bendera hitam ditunjukkan kepada pemandu yang telah menyebabkan kemalangan serius atau melakukan pelanggaran serius seperti mengabaikan hukuman atau mengabaikan isyarat.

Kereta yang dipamerkan bendera hitam mesti beredar dari litar secepat mungkin dan mengikut arahan pegawai perlumbaan.

Bendera hitam pada dasarnya bermaksud mereka harus hilang kelayakan.
Oleh itu, tidak mustahil untuk meneruskan perlumbaan.

Mengapa bendera hitam?

Hitam adalah bayangan penolakan.

Bendera hitam adalah penolakan semua bendera.

Ia adalah secara simbolik penolakan ‘mereka’ yang meletakkan umat manusia terhadap dirinya sendiri dan menyangkal kesatuan seluruh umat manusia.

Hitam adalah perasaan marah dan kemarahan terhadap semua kejahatan kemanusiaan yang dilakukan atas nama kesetiaan kepada satu negeri atau negara lain.

Ia merupakan kemarahan atas penghinaan terhadap kecerdasan manusia yang tersirat dalam kepura-puraan, kemunafikan, dan pemerintahan kerajaan yang murah.

Hitam juga warna berkabung; bendera hitam yang berperanan menunjukkan bahawa negara juga sedang meratapi pengorbanan dan terkorbannya berjuta-juta orang yang terkesan dalam kesusahan, luaran dan dalaman, sehingga kejayaan dan kestabilan yang lebih besar dari negara yang sedang bergolak.

Ia menunjukkan tahap berkabung bagi mereka yang pekerjanya dirompak (dikenakan cukai) untuk membayar penyembelihan dan penindasan terhadap manusia lain.

Ia tidak hanya meratapi kematian jasad tetapi melumpuhkan semangat di bawah sistem autoritarian dan hierarki; ia meratapi berjuta-juta sel otak yang pudar tanpa kesempatan untuk menerangi dunia. Ia merupakan warna kesedihan yang tidak dapat ditanggung.

Tetapi hitam juga cantik. Ini adalah warna penentuan, ketetapan, kekuatan, warna yang mana semua orang dijelaskan dan ditakrifkan.

Hitam adalah persekitaran percambahan, kesuburan yang misterius, tempat pembiakan kehidupan baharu yang selalu berkembang, diperbaharui, menyegarkan, dan membiak dalam kegelapan.

Jadi hitam adalah simbol penolakan, amarah, kemarahan, berkabung, kecantikan, harapan, memupuk dan melindungi bentuk-bentuk baru kehidupan dan hubungan manusia dengan bumi ini.

Bendera hitam bermaksud semua perkara ini.

Dengan kempen yang dijalankan, ia menunjukkan bahawa rakyat negara ini dengan rasa bangga dan bersedia membawanya, dan menantikan hari ketika simbol seperti itu tidak lagi diperlukan.

– BebasNews

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here