Oleh Azizi Ahmad

PATUTKAH atau bolehkah ahli Parlimen atau Wakil Rakyat terutama Menteri berkata tidak benar, memutar belit, mengelirukan, menipu, berbohong di Parlimen?

Terdapat perbezaan antara berkata tidak benar dengan berdusta

Tiada siapa yang mahukan ahli politik memberitahu sesuatu yang ‘tidak benar’, tetapi adakah praktikal untuk melarangnya?

Adakah hak istimewa Parlimen melindungi mereka berkata tidak benar?
Beberapa perkara yang dilihat sebagai tidak benar diberitahu kepada Parlimen sejak kebelakangan ini termasuk isu darurat. Jika bukan kebenaran yang berikan, adakah ini satu pembohongan.

Tidak berkata benar merupakan pembohongan yang disengajakan dan disedari, yang tujuannya adalah untuk menyesatkan dan memanipulasi; dan dalam hal pengadilan tertinggi di negeri ini, pengadilan Parlimen, penyalahgunaan yang disengajakan dan disengajakan sesama ahli perundangan dan orang awam pada umumnya adalah masalah yang sangat serius.

Persoalannya, adakah tidak mengapa untuk berkata ‘tidak benar’ di Parlimen?
Terdapat tempat di mana berbohong tidak pernah boleh diterima: misalnya dalam sains.
Terdapat tempat di mana berbohong sangat tidak diingini: di mahkamah perundangan , misalnya.

Terdapat tempat di mana berbohong adalah satu keperluan: misalnya, bila disoal oleh musuh.

Bagaimana pula dengan di Parlimen? Adakah berbohong dibenarkan?

Kesalahan moral yang berkaitan dengan berkata tidak benar tentang perkara dan tempat yang penting seperti Parlimen atau akhbar adalah saksi itu sendiri. Ini juga seperti juga sikap pengundi konstituen terhadap perwakilan yang terperangkap dalam tindakan berbohong secara sengaja. Adakah ini tidak cukup untuk mengatasi masalah itu?

Walaupun seseorang mungkin tidak boleh menerima hujah bahawa undang-undang menentang pembohongan di Parlimen kerana ia memberikan kesan yang tidak diingini terhadap sifat perbahasan Parlimen, jadi hanya dengan pertimbangan opprobrium (mengaibkan) saja sudah mendorong seseorang untuk menjawab pertanyaan tajuk dengan berkata TIDAK.

**Ini merupakan pendapat peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan BebasNews.

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here