Gambar fail Astro Awani

KUALA LUMPUR – Penduduk di 998 kawasan di sekitar Lembah Klang disarankan untuk membuat persiapan bagi menghadapi gangguan bekalan air selama empat hari mulai esok.

Gangguan bekalan air bermula 9 pagi itu menjejaskan wilayah Petaling, Klang/Shah Alam, Gombak, Kuala Lumpur, Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor.

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) sebelum ini memberitahu gangguan bekalan air itu susulan kerja-kerja penambahbaikan dan penyenggaraan aset-aset kritikal yang akan menyebabkan henti tugas Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (LRA SSP1).

“Pelaksanaan kerja-kerja ini bakal menyebabkan gangguan bekalan air bermula jam 9 pagi, 13 Oktober dan dijangka akan pulih sepenuhnya pada jam 9 malam, 16 Oktober.

“Pelaksanaan kerja-kerja ini telah tertangguh daripada jadual asal iaitu pada tahun 2019 dan 2020 berikutan insiden pencemaran air yang menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual berskala besar.

“Pelaksanaan kerja-kerja ini telah mendapat kelulusan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bagi menaik taraf sistem bekalan air demi keselesaan para pengguna pada masa hadapan,” katanya, lapor Sinar Harian.

Mengulas lanjut, Air Selangor berkata, senarai kawasan yang akan mengalami gangguan bekalan air berjadual boleh didapati di laman pautan http://hentitugas.airselangor.com.

Justeru itu, Air Selangor ingin menasihatkan para pelanggan yang terjejas untuk menyimpan bekalan air secukupnya dan menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh gangguan bekalan air berjadual ini.- BebasNews

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here